AM POCA a continuat activitatea de măsurare a gradului de satisfacție a beneficiarilor programului privind sprijinul oferit de AM, precum și a gradului de conștientizare a potențialilor beneficiari privind oportunitățile de finanțare oferite de program, prin elaborarea unor noi studii, aferente anului 2020, de către o echipă de experți independenți.
Aceste studii sunt utilizate de AM POCA pentru cuantificarea unor indicatori de rezultat specifici axei prioritare 3 – Asistența tehnică. Până la momentul actual au fost parcurse două etape de elaborare a studiilor, fiind stabiliți indicatorii de program pentru anii 2019 și 2020.
Cea de-a doua etapă a studiilor, finalizată în august 2021, în urma căreia au fost extrase datele pentru anul 2020, a arătat că rezultatele pozitive ale activităților desfășurate până în prezent de AM POCA s-au menținut, fiind constatată o ușoară îmbunătățire.
Beneficiarii POCA au apreciat nivelul de calitate, eficiență și accesibilitate a informațiilor furnizate pentru pregătirea cererii de finanțare, iar în ceea ce privește implementarea a fost apreciată interacțiunea cu persoanele desemnate. Astfel, indicatorul privind gradul de satisfacție al beneficiarilor POCA în ceea ce privește sprijinul oferit de către AM (la nivelul anului 2020) a fost depășit, fiind de 96%, comparativ cu 85% valoarea țintită pentru 2023, cu 1% peste valoarea din anul precedent și cu 17% mai mare decât valoarea de referință din 2014.
Totodată, în ceea ce privește gradul de conștientizare a potențialilor beneficiari cu privire la oportunitățile de finanțare prin intermediul POCA, s-a constatat că valoarea aferentă anului 2014, de 46%, a fost depășită. Pentru anul 2020, valoarea acestui indicator este de 61%, rezultând o creștere de 15% în 7 ani, aproximativ 2% pe an și o creștere cu 3% față de studiul care a utilizat datele disponibile în anul 2019. Ținând cont de faptul că valoarea țintă a indicatorului, propusă pentru anul 2023, este de 60%, aceasta a fost atinsă încă la nivelul anului 2020, menținându-se trendul de creștere.
Studiile privind percepția POCA, conform datelor existente la nivelul anului 2020, pot fi consultate mai jos:
- Studiu pentru determinarea gradului de satisfacție a beneficiarilor POCA – versiunea sintetică
- Studiu pentru determinarea gradului de satisfacție a beneficiarilor POCA – versiunea extinsă
- Studiu pentru determinarea gradului de conștientizare a potențialilor beneficiari POCA – versiunea sintetică
- Studiu pentru determinarea gradului de conștientizare a potențialilor beneficiari POCA – versiunea extinsă
Pentru consultarea studiilor privind percepția POCA, la nivelul anului 2019, vă rugăm să accesați articolele publicate anterior pe site-ul POCA: