Joi, 28 noiembrie 2019, la București, a fost organizată cea de-a zecea reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 (CM POCA).
În cadrul evenimentului, au fost prezentate aspecte privind:
- stadiul implementării Programului Operațional Capacitate Administrativă;
- stadiul implementării măsurilor din Strategia pentru Consolidarea Administrației Publice 2014-2020 (SCAP) – prezentare susținută de Secretariatul General al Guvernului;
- stadiul implementării Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020 (SDSJ) și a Planului de acțiune aferent acesteia – prezentare susținută de reprezentanți ai Ministerului Justiției.
Totodată, membrii comitetului au fost informați despre contribuția Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 la Programul Național de Reformă (au prezentat reprezentați ai Ministerului Afacerilor Externe), precum și despre contribuția proiectelor Ministerului Educației și Cercetării, finanțate prin POCA, la implementarea recomandărilor specifice de țară ale Consiliului, recomandări emise în contextul Semestrului European.
La data de 1 noiembrie 2019, stadiul POCA era următorul:
- valoarea totală eligibilă a apelurilor lansate: 1,20 miliarde euro (182,80% din valoarea alocată programului);
- valoarea eligibilă contractată: 567,35 milioane euro (86,18% din valoarea alocată programului);
- plăți efectuate către beneficiari: 106,34 milioane euro.
Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operațional Capacitate Administrativă reprezintă o structură națională de tip partenerial, fără personalitate juridică, cu rol decizional strategic în procesul de implementare a acestui program operațional, și are în componența sa reprezentanți din ministere, instituții centrale, agenții și autorități naționale, instituții din sistemul judiciar, structuri asociative ale autorităților administrației publice locale, ONG-uri, parteneri sociali și universități.
* * *
POCA 2014-2020 se adresează tuturor celor opt regiuni de dezvoltare ale României. Programul sprijină autorități și instituții publice centrale și locale (de la nivelul județelor și municipiilor), autorități administrative autonome, autorități și instituții publice locale beneficiare ITI, instituții din sistemul judiciar, ONG-uri, parteneri sociali, instituții de învățământ superior acreditate și de cercetare, Academia Română.
Alocarea financiară a programului din Fondul Social European (FSE) pentru perioada 2014-2020 este de 563,58 milioane de euro. Împreună cu contribuția națională, programul are o valoare de 671,29 milioane euro.
Deciziile aprobate de Comitetul de monitorizare în cadrul acestei reuniuni se găsesc mai jos:
Decizia nr.25 din 30 octombrie 2019 privind aprobarea Programului Operațional Capacitate Administrativă, varianta revizuită v.3.0
Decizia nr. 26 din 28 noiembrie 2019
Decizia nr.27 din 21 septembrie 2020 privind aprobarea Raportului Anual de Implementare POCA pe anul 2019, prin procedura de consultare scrisă a membrilor Comitetului de Monitorizare a POCA